Сибила“ - 1932 г., Обиск в Париж“ – 1942,, Тулон“ - 1944 г., Кюрдска нощ и

...
Сибила“ - 1932 г., Обиск в Париж“ – 1942,, Тулон“ - 1944 г., Кюрдска нощ и
Коментари Харесай

Ще измие ли Москва отново Червения площад

Сибила “ - 1932 г., „ Обиск в Париж “ – 1942,, „ Тулон “ - 1944 г., „ Кюрдска нощ ” и други Член е на Френската комунистическа партия. През 1941 година емигрира в Съветския съюз и става представител на радио Москва на френски език.

Посмъртно през 1950 година е отличен със Златен орден на мира.

Парадът на победените

Снимки:bg.rbth.com

Проклет завинаги ”, Антология на международната антифашистка журналистика, Партиздат, 1985 година

Жан Ришар Блок

Два възгледа за индивида

Петен, маршал на Франция, дръзна да каже, че Германия се била възправила против Съветска Русия, с цел да отбрани циви­лизацията. А господин Пиер Лавал, чул-недочул, дръзна по същия мотив да добави следните думи: „ с цел да отбрани цивили­зацията, културата, идеалите, моралните и духовните ценно­сти " …

Но това не е всичко. Главорезът Хайдрих, асистент на шефа на гестапо Химлер, довтаса във Франция, с цел да повтори, да продължи кървавите закононарушения, които извърши в Прага и Варшава…

Колкото до германците, знаем какво схващат те под за­щита на цивилизацията. Айнщайн, Фройд, Томас Ман, Хайнрих Ман, Емил Лудвиг, Стефан Цвайг, Бертолт Брехт, Йоханес Бехер и хиляди други учени, поети, драматурзи трябваше да на­пуснат Германия, а да не приказваме за ония, които починаха от инквизициите в концентрационните лагери; библиотеките и уни­верситетите на Полша и Чехословакия бяха ограбени, разруше­ни, затворени.

От нотата на Молотов от 28 април знаем по какъв начин наподобяват гнусните закононарушения, които мнимите цивилизатори извър­шиха на краткотрайно окупираните територии в Съюз на съветските социалистически републики. Всеки гер­мански офицер носи със себе си листовка с „ дванадесетте за­поведи за това, по какъв начин следва да се държи германецът с русна­ците ". В нея четем: „ Трябва да си давате сметка, че сте предста­вители на велика Германия. И по тази причина сте длъжни да се държи­те допустимо най-жестоко и безмилостно, както го изискват ин­тересите на Германия. В противоположен случай не можете да се на­дявате отсега нататък на виновни постове в партията. Дръжте руснаците на разстояние. Нито за момент не забравяйте, че те са славяни. Пазете се от интелектуалците, пък били те и емигран­ти. Не разговаряйте с тях; действувайте! "

Но по какъв начин тъкмо да действуват?

Налудничавите препоръки, които умопобърканият Хитлер е фор­мулирал в „ Майн кампф ", се трансфораха за фашистите в едно ново " „ свето писание " и всеки от тях се старае с типично пруска усърдност да „ доразвие " подсказаните от повелителя хрумвания Съгласно с последните заповеди на маршал Райхенау „ исто­рическите и художествените полезности на Изтока не костват

пукната пара ". А заповедта на главнокомандуващия герман­ската войска към този момент гласи: „ Всячески да се предизвикват свещеното предпочитание за отплата и погнусата към руснаците. "

Резултатите? Къщата, библиотеката и гробът на Лев Толстой бяха ограбени, осквернени и опожарени; гробът на Пушкин бе разрушен; опустошен и е музеят в Бородино; къщата музей на основоположника на космонавтиката Циолковски бе унищожена, а портретът на великия академик – трансфорат в ми­шена за стрелкови учения; всички библиотеки, всички консер­ватории, всички учебни заведения и университети бяха разрушени; нацистите застлаха калните улици с скъпите книги на Харков­ската библиотека, та да могат колите им да се движат по-спокойно; Минската академия на науките е нейните без­ценни сбирки бе срината до основи.

А какво ставаше в Москва, до момента в който нацистите вършеха всич­ко това във Виши, Берлин, Париж, Варшава, Краков? Коми­сията по Сталинските награди се събра както в спокойно време. Тя разискваше в спокойна, ведра конюнктура, все едно че оръ­дейните залпове не огласят Русия от север и от юг. И както постоянно присъди почтени награди на най-хубавите учени и твор­ци на Съветския съюз. Десетки награди, възлизащи на по пет­десет, 100 и двеста хиляди рубли, за откривателите и поетите.

Иля Еренбург, публицист, добре прочут и на парижани, по­неже е живял колкото в Русия, толкоз и в Париж и обича Франция по-пламенно и от най-големия родолюбец измежду францу­зите, бе почетен с една от двете огромни литературни награди за пропития си с деликатност и тъга разказ „ Падането на Париж ". Та нали Еренбург е видял с очите си ужасната драма от юни 1940!

Наградите за лирика получиха Тихонов, въодушевеният артист на блокаден Ленинград, и Маршак, стихотворец, който би признал и Хайне. Александров и фамозният Дмитрий Шостакович са удостоени с двете огромни оценки за музика. Не са забравени и театърът, режисурата, балетът, операта, киноизкуството, скулптурата, живописта. Както и Потемкин, добре прочут и на французите посланик, който бе награден за „ История на дипломацията ", излязла под негова редакция.

1941г. бе за Съветския съюз извънредно плодовита и на значими научни открития. Известният физик Йофе бе отличен за проучванията си в региона на полупроводниците; към този момент го­дини наред учените се мъчат да разрешат казуса за разпро­страняването на електромагнитните талази над земната повърх­ност – не щеш ли Манделщам и Папалекси откриха решението. И всички тези чисто теоретични открития към този момент имат неоце­нимо приложение в живота.

Цяло столетие математиците работят върху общата доктрина на многоъгълниците. Изучавайки този проблем, математикът Александров сътвори нова вътрешна геометрия на повърхно­стите. Сергей Бернщайн бе почетен за трудовете си в област­та на теорията на вероятностите.

За страдание невероятно е да изброя всички награди.

Ще ми се обаче да се спра на един прекомерно индикативен при­мер. Видният полски биохимик Яков Парнас, прочут измежду научните среди освен на Франция, само че и на целия свят, бе на­времето професор в Лвовския университет. Лвов, в предишното украински град, през 1919 става част от Полша, а през 1939 още веднъж е върнат на Украйна. Съветското държавно управление освен резервира, само че и постави огромни грижи за университета. 1941: гер­манците настъпват. Парнас е един от дребното учени, които по знамение се избавят (всички негови сътрудници, останали в града, са убити от хитлеристите). За проучванията си в региона на об­мяната на веществата той бе почетен със Сталинска премия от двеста хиляди рубли. И единствено след седмица този академик, от някакви си три години полски емигрант, бе сюрпризиран да научи в хотелската стая, че е определен и за член на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики.

Сънародници, сравнете тези две картини: от една страна, мракобесие, свирепост, съсипия, срам, ненавист, от друга – труд, религия, съзидание, обич.

От една страна, гибел и непочтеност, от друга – обградено с почитание и възторг съзидание. Сянка и светлина. Фран­ция направи своя избор. Светлината ще победи нощта. Но тя няма да я победи сама. За благополучие през днешния ден положителното не е към този момент обе­зоръжено: за него се бори Червената войска. Не я оставяй­те сама. С всеки минал час вредите, които предизвикват пала­чите, са все по-големи, все по-труден, все по-мъчителен и дълъг става пътят, който ще изведе френския народ при светлината.

16 май 1942

Видях ги

Току-що ги видях тези 57 600! Останките от немските армии „ Център ". Пленниците от Витебск, Бобруйск и Минск. Хищ­ниците, оживели от другите клопки, устроени им от Черве­ната войска през двадесетте дни, когато тя придвижи руските флагове от земите източно от река Сож чак на запад от Неман. Те минаха през Москва в безкрайни колони, всички тези

57 600 немски пленници от последните сражения отпред с генералите. Деветнадесет генерали. И офицери, толкоз офице­ри, че да образуват цялостен полк.

Отидох да ги видя както всички московчани. Огромна тъл­па. По радиото я приканиха да резервира успокоение. Излишна нерешителност. Защото тълпата удиви чужденците с достойн­ството и въздържаността си. А кой народ е потърпевш повече от немската свирепост? Наоколо ми имаше доста дами, из­живели окупацията. Те разказваха за педантичната грубост, за усърдната и свирепа свирепост на немските войски. Очи­те на русите не са основани за ненавист. И все пак очите на тези дами искряха; в тях се четеше дълбока злоба, която ще бъде излъчена на бъдните генерации още с люлчините песни.

Русите са народ хуманен. Те овладяха гнева си пред пова­ления зложелател. Лицата им по-скоро питаха с отвращение. Какво? Нима този безконечен поток от дрипльовци е армията, която се опитваше да завладее света? Нима тези въшльовци са расата, която твърдеше, че е родена да цари на планетата?



Маршът на пленените немци в Москва



Измиват Червения площад

Лете русите се обличат с бяло платно и в светли рокли. Пръстената сивочерна река на победените течеше сред два човешки бряга, като че ли задачите в цветя, а тихите им, сдържани от възприятието за възпитание гласове се сливаха в еднакъв звук, на­помнящ повея на летен вятър.

Всички тези милиони хора единствено един път нарушиха презри­телното си съзерцаване. II този миг е толкоз присъщ за руските хора, че си заслужава да бъде разказан. Огромните ослепително сребристи миячни машини на общината се появиха, откакто се източи и последната редица от колоната, и заляха асфалта с дезинфектираща течност. И тогава съветският народ из­бухна в смях. Смехът на великана звучи някак ужасно. Този смях беше признанието на московчани към техните депутати, задето показват възприятията на всички с толкоз изящна и ви­сокомерна подигравка... И че в това време го вършат по на­чин, който да не бъде огорчение за окаяните. Само в Русия може да се измисли сходно нещо.

На няколко крачки от мен беше немският стихотворец Ерих Вайнерт*. ръководител на Комитета „ Свободна Германия ", трубадурът, който от толкоз години – на вятъра за жал! – приканва сънародниците си към протест. Няколко крачки по-на­татък новият дипломат на Италия в Москва замислено наблю­даваше безкрайната колона на победените – вчерашните му съдружници, германците, повлекли неговата татковина към дъното на дълбоката бездна.

Изведнъж масата тъмно движещи се пленници бе ударе­на като че ли от електрически потрес. Шепот се понесе през редици­те, всички немци обърнаха глави към кола, която постепенно идва­ше отсреща им. В нея бе дивизионният военачалник Ернест Пти, началник на френската военна задача, дружно с неколцина от офицерите си. „ Френски военачалник!... " – си шепнеха фрицовете. Изумлението им беше обяснимо. Внезапно към многото тематики за размисъл, които им оферираше Москва – непокът­ната и величествена, въпреки и постоянно да им бяха втълпявали, че е унищожена от бомбардировките на „ Луфтвафе ", – се приба­ви още една изненада. Този френски военачалник бе за тях обликът на възраждаща се Франция, на Франция, която имаха вяра, че са смазали вечно, само че тя се възправи пред очите им възкръс­нала, тъй като се бе върнала към това, на което по природа постоянно е била вярна, върнала се бе към историческите си съюз­ници, към това, което ѝ повеляваше националната ѝ съвест.

Аз, който бях видял германецът да влиза и да се наста­нява в нашите градове, бях в действителност удовлетворен от тази панорама.

Свидетел на закононарушението, в този момент се любувах на на­казанието. Гледах жадно хората, които толкоз години бяха превъзнасяли или просто подкрепяли Хитлер и неговата клика, които стигнаха до такава степен да търпят немският народ да бъде отъждествяван с най-долното, появявало се в миналото на тоя свят – с нацизма; гледах хората, множеството от които бяха паднали тол­кова ниско, че да считат, че бъдещето на народа им се крепи само на подчиняваното и унищожаването на други наро­ди; хората, мнозина от които несъмнено бяха марширували с гъ­ша стъпка в Париж, които бяха мечтали да унищожат роди­ната ми или най-малко бяха приели тази мисъл без съпротива; хо­рата, които със личните си ръце или с ръцете на подобни­те си бяха опожарили част от Европа и бяха определили съща­та орис на Франция; хората, които умеят да садят единствено бесил­ки и позорни стълбове; мъжете, които бяха приели да бъдат превърнати в войска от палачи; гледах тези синеоки инквизи­тори.

О, другари, немските пленници от неотдавнашните бит­ки, преминаващи с десетки хиляди през Москва, бяха в действителност грандиозна и живителна панорама. Та даже и поради величестве­ното безмълвие, което го бе обкръжило, този церемониал бе живият знак на един от най-големите обрати, които историята ще запомни.

Но този поврат не се дължи на някаква прищявка на съд­бата. За русите той е плод на страхотна сила, на продъл­жителна непримиримост, на гениална проницателност, на безпримерно поредна воля.

Близък е денят, когато и Париж ще види подобен церемониал. И

тогава няма да има жестоко възмездие! При нас той ще донесе освещение на големия труд, положен за моралното ни въз­раждане и филтриране. При нас той ще бъде освещаване на избора ни сред лесното и героизма.

Падението на Франция, което стигна кулминационната си точка през 1940, аргументи освен нашата национална ката­строфа, то способства Европа да бъде тласната към злощастие. Вражеската окупация на нашата територия беше отражение на личните ни неточности. Когато победеният и обезоръжен зложелател минава по улиците на Париж, ще го гледаме безмълвно, с пренебрежение, с достолепие – по този начин, като че ли следим собстве­ните си превъзмогнати неточности, личното си преодоляно па­дение, греховете си, изкупени в битка, е жертви, със храброст. На такава цена, само на такава цена сходен театър ще бъде заслужен за един горделив и неустрашим народ. А до тогава, до тогава да чукаме на дърво, както вършат русите.

19 юли 1944

* Черно на бяло

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР